Programa del curs 2009.
Per segona vegada, l'Associació Sabadell per la República i l' Alliance Française de Sabadell han organitzat conjuntament, en col·laboració amb el Departament d' Història Moderna i Contemporània de la UAB, un curs sobre pensament republicà i democràtic, "ELS ORÍGENS DEL FUTUR. ELEMENTS DE REPUBLICANISME", que consta de quinze sessions (una per setmana), i que es realitzarà en el Casal Pere Quart de Sabadell a partir del DIMARTS 17 DE FEBRER DE 2009, a les 19 hores. El curs, que té valor acadèmic per als estudiants de la UAB, està dirigit a la ciutadania de Sabadell i comarca, que pot assistir lliure i gratuïtament a les seves sessions.
La primera conferència –que serà impartida per Carlos FERNÁNDEZ LÍRIA, doctor en Filosofia, professor de la Universitat Complutense de Madrid– duu per títol "EDUCACIÓN Y CIUDADANÍA". L'autor ofereix una severa crítica, des de l'esquerra, a "l'assignatura que en la precaritzada educació pública pretén conscienciar i animar als futurs ciutadans i a les futures ciutadanes a la participació democràtica, en un context cada vegada més degradat per la voracitat capitalista".
Carlos FERNÁNDEZ LIRIA és autor (en col·laboració amb Luis Alegre i Pedro Fernández Liria) de “Educación para la ciudadanía. Democracia, Capitalismo y Estado de Derecho”. Entre les seves altres obres més conegudes figuren els seus llibres “Sin vigilancia y sin castigo. Una discusión con Michel Foucault” (1992), “El materialismo” (1998), “Comprender Venezuela, pensar la democracia” (2006), “Volver a pensar. Una propuesta socrática a los intelectuales españoles” (1989). Actualment Carlos FERNÁNDEZ LIRIA és col·laborador habitual del diari Público i del periòdic digital Rebelión.
Podeu llegir una ressenya de "Educación para la ciudadanía" i descarregar el llibre complet en l'enllaç següent:
http://www.rebelion.org/
En nom de l'Associació Sabadell per la República us saluda cordialment
Guillermo Lusa
(si voleu més informació, envieu un missatge a: sabadellperlarepublica@gmail.
Us enviarem el programa complet del curs, amb la relació de conferències i conferenciants)
Properes sessions:
24 de febrer: “Poder i societat a Sabadell”, a càrrec de Mercè Renom, doctora en Història.
3 de març: “Poder polític, interessos econòmics i corrupció a l'Espanya liberal (1833-1895)”, a càrrec de Martin Rodrigo, professor de la Universitat Pompeu Fabra
10 de març: “Sabadell entre dues guerres mundials, 1914-1945”, a càrrec de Martí Marin, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona
17 de març: “Dona i treball tèxtil a Sabadell, 1900-1960”, a càrrec de Virginia Domínguez, doctora en Història.
24 de març: “Treball i feixisme”, a càrrec d'Alejandro Andreassi, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.
31 de març: “Una república catalana en 1794? La proposta de Couthon”, a càrrec de Joan Tafalla, historiador.
14 d'abril: “El republicanisme americà, entre mite i història”, a càrrec de Laurent Gerbier, professor de l'Université de Tours (França)
21 d'abril: “Els orígens del republicanisme a l'Edat Moderna: Francisco de Vitoria i l'escola de Salamanca”, a càrrec de Joaquín Miras, professor de l'IES Pau Vila.
28 d'abril: “Cinema i història contemporània”, a càrrec de Ramon Alquèzar, professor de la Universitat de Barcelona.
5 de maig: “Mercado y ciudadanía”, a càrrec de Santiago Alba Rico, filòsof i crític cultural.
12 de maig: “La memòria republicana a la transició”, a càrrec de Xavier Domènech, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.
19 de maig: “Manuel Azaña y la segunda República”, a càrrec de Joaquín Rodero, president de la Asociación Cultural Manuel Azaña (León).
26 de maig: “La crisi del franquisme: continuïtat i ruptures”, a càrrec de Ferran Gallego, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.
28 de maig: “Els contrabandistes de la llibertat: els passadors dels Pirineus”, a càrrec d'Assumpta Montellà, historiadora i escriptora.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada