divendres, 17 d’abril del 2009

Els orígens del republicanisme a l'Edat Moderna


Estimats amics, estimades amigues: el proper DIMARTS 21 d'ABRIL, a les 19 hores, al Casal Pere Quart de Sabadell, es desenvoluparà la NOVENA CONFERÈNCIA del cicle “Els orígens del futur. Elements de republicanisme”, organitzat per l'Associació Sabadell per la República i l'Aliança Francesa, amb la col·laboració del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB.

Aquesta conferència serà pronunciada per JOAQUÍN MIRAS, i es titula ELS ORÍGENS DEL REPUBLICANISME A L'EDAT MODERNA: FRANCISCO DE VITORIA I L'ESCOLA DE SALAMANCA. Francisco de Vitoria (1483-1546), catedràtic de la Universidad de Salamanca, recull el llegat de la tradició ius-naturalista i res-publicana clàssica, i la restitueix com a tradició fecunda des de la qual pensar els problemes polítics i socials de la seva època. Vitoria fa una síntesi entre el llegat medieval –drets naturals de l'individu, tomisme, etc.-- i les seves lectures d'Aristòtil, de Ciceró i d'altres clàssics. Neix així l'Escola de Salamanca, continuadora conscient de una traditio ius-naturalista res-publicana i dels drets naturals subjectius, matriu del pensament polític progressista i republicà de la modernitat.

JOAQUÍN MIRAS és filòleg, professor de l'IES Pau Vila de Sabadell. Ha treballat en la restitució del pensament polític republicà a la reflexió marxista, massa dominada pels molt influents corrents més economicistes. Miras és autor de Repensar la política, refundar la izquierda (El Viejo Topo, Barcelona, 2002) i de nombrosos articles a les revistes RebeliónSin Permiso i El Viejo Topo, com ara “Sobre la tradición revolucionaria popular”, “Para fundar una república”, “La democracia jacobina”, “El debate de la izquierda: la educación del educador”, etc.

En nom del secretariat de Sabadell per la República us saluda cordialment 

Guillermo Lusa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada