divendres, 10 de maig del 2019

Quinze anys després d'acordar-ho, Badia ret homenatge a la IIa República

El company i amic Albert Diez em passa aquest comunicat de l'Alternativa d'Esquerres per Badia que publico amb molt de gust en aquest blog que publica un badienc exiliat a Sabadell que sempre portarà la república i Badia al cor.
Quinze anys després d'acordar-ho, Badia ret homenatge a la IIa República

Badia tindrà finalment el monument en record de la IIa República al parc que duu el seu nom.
En el marc de la remodelació del parc situat en la confluència entre les avingudes Mediterrani i Via de la Plata, l'empresa encarregada de les obres ha procedit a instal·lar l'escultura que portava 8 anys a un magatzem municipal.
Cal recordar que es tracta d'una escultura de l'artista sabadellenc Ivan Morató Perales, sufragada per subscripció popular per la societat civil badienca a proposta de l'Alternativa d'Esquerres per Badia. La història d'aquest monument, tot i no estar encara oficialment inaugurat, és llarga i no exempta de dificultats.
El març de 2004 l’Ajuntament de Badia del Vallès decideix dedicar un espai de la ciutat al record de la II República i les persones que van lluitar en la seva defensa i un any després aprova que el lloc escollit sigui l’espai verd que hi ha entre els carrers Mediterrani i Via de la Plata a la confluència amb la carretera de Cerdanyola.
L’abril de 2006, coincidint amb el 75è aniversari de la proclamació de la IIa república, l’AEB fa una crida a la societat civil badienca, associacions, partits i sindicats, per tal de fer entre tots un projecte d’escultura commemorativa i aconseguir els recursos econòmics per fer-la realitat. Inicialment responen de forma positiva la CGT, Els Verds i ICV, a més del’AEB, i més tard es sumen al projecte CATAC, CCOO, UGT i l'entitat Ciudadanos por la República. La idea inicial és que el projecte i els diners siguin lliurats després a l’ajuntament.
Durant el 2008 apareixen els primers problemes a conseqüència d’una important variació en el cost del projecte. Després d’una reunió amb les entitats que hi donen suport i convençuts que aconseguirem suficient finançament, decidim iniciar la construcció de l’escultura tot i no tenir encara tot l'import.

Durant aquest procés, el govern municipal, a través de l'alcalde d'aquell moment, José Luis Jimeno, es compromet a sufragar el cost de la instal·lació de l'escultura un cop rebuda la seva donació. L'obra es finalitza el 2010 i es lliura a l'ajuntament l'any següent. Des de llavors, en diversos moments el govern municipal s'ha compromès a fer efectiva la instal·lació del monument que, per fi, en aquest 2019 és una realitat.
La intenció del monument és simbolitzar el concepte de República amb la màxima amplitud possible. És per això que l’escultura no representa a una persona en concret,j a que els protagonistes van ser tots i cadascun dels homes i dones que van triar aquesta opció i van lluitar per mantenir el govern legítim del país. La idea és representar la visió de la vida, els valors i les persones que durant aquell període històric es va intentar consolidar, i que molts encara continuem tenint com a opció. El fet d’instal·lar-la en una plaça pública, ens adreça a la idea de llibertat com un dels valors principals de la República.
La proposta presenta una erra amb la tipografia Courier, emprada per les màquines d’escriure dels anys trenta. Aquesta erra la trobem enlairada per uns cables en tensió que simbolitzen les diferents forces que van intentar derrocar la República. Els parèntesis volen representar que la República va ser un moment històric enmig de dues dictadures. Finalment, els dos pals recolzats al seu costat fan referència a que aquella va ser la segona República. Volem recordar que hi va haver un primer intent, i que pot ser la tercera serà la definitiva.
Tot i les dificultats, els endarreriments i que la instal·lació coincideixi amb unes obres de remodelació en període electoral, celebrem la notícia que, per fi, l'escultura ocupi el lloc que li pertoca, així com el record de les persones que van lluitar per la justícia i la llibertat l'ocupa a la nostra memòria compartida. Considerem que la recuperació de la memòria històrica és necessària com a justícia cap als protagonistes d'aquells fets, però també com a forma d'aprenentatge per a les lluites d'avui.
Alternativa d'Esquerres per Badia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada