dilluns, 4 de maig del 2009

MERCAT I CIUTADANIA, CONFERENCIA DE SANTIAGO ALBA RICO A SABAELL


DIMARTS 5 DE MAIG PROGRAMA DOBLE. EXPOSICIÓ SOBRE MANUEL AZAÑA I CONFERÈNCIA DE SANTIAGO ALBA RICO.

Estimats amics, estimades amigues: en el marc del cicle “Els orígens del futur. Elements de republicanisme”, el proper DIMARTS 5 de MAIG, a les 19 hores, a la Sala d'Exposicions (primera planta) del Casal Pere Quart de Sabadell tindrà lloc la inauguració de la EXPOSICIÓ “MANUEL AZAÑA Y LA SEGUNDA REPÚBLICA”, que la Asociación Cultural Manuel Azaña, de León, ja ha presentat a diverses ciutats espanyoles, i que ara podrà ser vista a la nostra ciutat gràcies al conveni establert amb l'Associació Sabadell per la República 

A continuació, a les 19.30, es desenvoluparà la ONZENA CONFERÈNCIA del cicle, que serà pronunciada per SANTIAGO ALBA RICO, i que es titula MERCAT I CIUTADANIA. Només una al·lucinació ideològica ha pogut convèncer-nos de què el capitalisme és la via natural, i l'única possible, a la ciutadania general. Precisament el mercat capitalista es concep a si mateix com una suma d'intercanvis aïllats i particulars, les dues característiques que Diderot atribuïa a la relació de vassallatge, i només és capaç d'aprehendre els homes en la seva condició d'aïllament i particularitat. El mercat únicament reconeix simples homes privats que estableixen relacions particulars en un medi social construït de forma històrica a partir de l'espoli desigual. Aquests subjectes ficticis són formalment amos de si mateixos allà on de fet només poden “contractar” la seva redomesticació; allà on només entren després precisament de renunciar a la ciutadania mateixa i per a negociar la seva condició de súbdits, mitjançant un contracte privat. El mercat, com la monarquia, generalitza l'ordre domèstic, l'ordre dels domesticats, l'extensió i hegemonia dels vincles “familiars” sense necessitat d'una legitimació exterior sobrenatural o mitològica. En aquest context, la ciutadania o “politeia” es converteix en una combinació de “politesse” i “policia”, és a dir, en un règim de domesticació en què els rics, de manera alternativa i simultània, eduquen i reprimeixen els pobres.

SANTIAGO ALBA RICO va estudiar filosofia en la Universidad Complutense de Madrid. Entre 1984 i 1991 va ser guionista de tres programes de televisió espanyola (el molt conegut “La Bola de Cristal” entre ells). Ha publicat articles en nombrosos diaris i revistes i, entre les seves obres, estan els assajos “Dejar de pensar”, “Volver a pensar”, “Las reglas del caos” i “Capitalismo y nihilismo", així com dues antologies dels seus guions: "Viva el Mal, viva el Capital" i "Viva la CIA, viva la economía". És també autor d'un relat per a nens de títol "El món incomplet" i ha col·laborat en nombroses obres col·lectives d'anàlisi política (sobre el 11-S, sobre el 11-M, sobre Cuba, sobre Veneçuela, l'Iraq, etc.). Des de 1988 viu en el món àrab, havent traduït al castellà al poeta egipci Naguib Surur i més recentment al novel·lista iraquià Mohammed Jydair. En els últims anys col·labora en diversos mitjans de comunicació, tant digitals com en paper.

En nom del secretariat de Sabadell per la República us saluda cordialment Guillermo Lusa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada