dilluns, 4 de gener del 2021

NOUS EPISODIS DE TRANSFORMISME i DE REFORÇAMENT DEL RÈGIM.

 

Joan Tafalla

 
La capacitat del PSC i del PSOE per a fagocitar pretesos comunistes ve de lluny. És el sub-producte d'una derrota de llarga durada: la derrota de la transició i el canvi lampedusià del règim franquista en això que "li diuen democràcia, però no ho és".
La derrota de la transició fou producte i causa, totes dues coses al mateix temps, de l'eurocomunisme. Aquesta fou forma política que adoptà el reformisme i la socialdemocràcia al nostre país .
Per a alguns, aquesta forma política nacional del reformisme fou un trampolí provisional per a l'ascens social. El bitllet d'entrada per a aquest ascens social fou ajudar a la voladura gradual del PSUC i del PCE per a, finalment, negociar un lloc al PSOE. La llista de noms es inacabable, les formes foren diverses i creatives.
 
Altres eurocomunistes no es varen integrar directament al PSOE. Per a ells l'eurocomunisme fou la forma política que els permetè ser part integrant del règim des de fora del PSOE, tot practicant una política complementària, i a cops de suport obert. La funció d'aquests era controlar i desactivar el moviment obrer i popular. A l'hora es dedicaren a congelar el PSUC fins a transformar-lo en una organització post-comunista. Eco-socialista, li deien. Les ganes!
 
La transició ( o millor, la "transacció") fou la tercera revolució passiva en la història d'Espanya. Tota revolució passiva té com a component el trasformisme dels sectors d'avantguarda de les classes subalternes. La transacció compta amb la seva forma pròpia de transformisme: l'eurocomunisme.
 
Un cop consolidat el règim quina forma política és el Regne d'Espanya, en els anys noranta els eurocomunistes ( amb l'ajut inestimable de El País, de la SER i del PSOE) se dedicaren a combatre fins finalment derrotar el meritori intent del company Julio Anguita. El nostre enyorat company intentà aixecar una proposta profundament democràtica i social, capaç d'aplegar l'esquerra que no es resignava en vegetar en els marges del règim. Coincidien en l'operació de derrotat de Julio una conjunció entre "eurocomunistes de tota la vida" i alguns que es proclamaven els seus més fidels seguidors. El resultat fou el pacte Frutos-Almunia que ensorrà IU sota mínims.
 
La crisi del 2008, amb l'aparició d'un massiu moviment social de rebuig a les seves conseqüències, i l'aparició a Catalunya d'un fort, massiu i interclassista moviment d'alliberament nacional obriren una bretxa ( o millor dit: una escletxa) en el règim.
 
Aquesta escletxa s'està tancant amb la integració de la força política va sorgir de les mobilitzacions a les àrees de govern del règim. Aquesta integració en les àrees és una política totalment utòpica: la crisi del capitalisme no deixa espai per a un reformisme de govern. El seu únic resultat previsible és la derrota i la integració del moviment social i la consolidació per altres quaranta anys del règim borbònic.
 
Crec que s'està operant la quarta revolució passiva al nostre país. Per la via del PSOE el règim cerca de reformar-se lampedusianament: que "quelcom" canviï per a que res no canviï.
 
Tota revolució passiva té la seva corresponent dosi de transformisme. A Catalunya, avui s'ha anunciat una petita operació transformista. La tragedia de la transició s'ha convertit en una mini-farsa.
 
Estem davant d'una clàssica operació de classe política, una recol·locació de petits peons en el tauler de joc. Darrera els peons, si hi ha lloc o espai, vindran les peces grosses. Algunes ja s'ha apressat a mostrar el seu recolzament. El transformisme sempre es gradual, pas a pas, mai no mostra totes les cartes del joc.
 
En els propers dies veurem pretesos comunistes recolzant el règim, recolzant passivament la monarquia, i argumentant que les úniques polítiques possibles son les de Calviño i d'Escrivà.
 
Temps al temps.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada