dilluns, 12 de desembre del 2022

Paco Trives i el setge mutu

En un article de fa tres anys, Sergio Gálvez recorda una frase del camarada Manuel Vázquez Montalbán: «El pitjor no és que estiguem sols, el pitjor és que estem envoltats».
És molt versemblant que la frase fora de MVM. LA frase traspua el seu estil i la seva manera de veure les coses. A més, si Sergio
la cita segur que la frase és autèntica, encara que jo no pugui localitzar on la va escriure o va dir.

En tot cas, la frase respira l'aire del concepte gramscià del setge mutu, un assumpte lligat a la qüestió, més àmplia i complexa, de la guerra de moviments.
Bé, tot aquest rotllo previ era per dir-vos que la frase de MVM, m'ha portat al record el pessimisme irònic i resilient del meu camarada Paco Trives, paleta i organitzador de comunistes, al costat de qui vaig treballar uns anys a la direcció del PCC de els anys 80 del segle passat.
Quan alguna vegada algun dels nostres mostrava un voluntarisme per sobre de les nostres possibilitats, Paco solia dir-me "pel bajini": "Juanito, els tenim envoltats, ells a nosaltres".
Una cosmovisió obrera del món i de la política, basada en una formació i una experiència política d'altíssima qualitat. Una visió extremadament realista, però de cap manera claudicant, de l'assumpte del “setge mutu”. Una lliçó dexperiència, de vida i de política comunista.
Paco Trives, un d'aquells que gairebé mai no surt a la foto. Un savi que escrivia al llibre de la vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada