dimecres, 22 de febrer del 2023

40 anys dels CJC: el comunisme és la joventut del món



Resposta a un e-mail del company Albert Herbera invitant-me a assistir a la Festa de Revolució que se celebrarà el proper 25 de febrer d’enguany.

Bon dia estimat camarada,

Moltes gràcies per la invitació a la Festa. Desgraciadament no hi podré assistir.

El meu cunyat, emigrat a Suècia des de finals dels anys seixanta del segle passat, ha complert 75 anys i la Mercedes i jo estem a casa seva per a celebrar l'esdeveniment. Ja li vaig explicar al Fidel. La veritat és que per a mi ha estat una coincidència d'esdeveniments lamentable. Rés m'hauria agradat més que assistir a la Festa de Revolució d'enguany. Ja no tindré una altra ocasió per a veure saludar i abraçar tants estimats camarades! Però podeu creure que en el pensament i en l'emoció estaré al costat vostre. 

Deixa'm que d'antuvi us feliciti per l'enfoc que heu donat a la Festa de Revolució d'aquest any 2023.

He anat coneixent alguns dels preparatius per les converses mantingudes amb tu, amb en Fidel i amb en Manel Moreno i tot plegat em fa pensar que l'esdeveniment serà un èxit polític i de convivència entre les diverses generacions de joves comunistes que us hi retrobareu. Espero que també hi assistexin molts joves comunistes del segle actual.

Per a les diverses organitzacions que actualment ensorren les seves arrels en la tradició dels CJC, la festa segurament serà també una ocasió per a comprendre que no hi ha cap projecte de futur que oblidi els seus orígens i la seva identitat. Veritablement, com digué Henri Barbusse: “El comunisme és la joventut del món”. Però la joventut comunista del segle XXI existeix com a projecte i com organització per que fa quaranta anys, quan alguns pretenien donar per clausurat el projecte comunista i refundar una nova forma de social-democracia, més de set milers de comunistes vam decidir oposar-nos i vam crear el Partit dels Comunistes de Catalunya i els Col·lectius de Joves Comunistes. Camarades joves, si vosaltres sou, és per que els CJC van ser! I en el futur, hi hauran joves comunistes si vosaltres ho feu tant bé com o varen fer els CJC! 

La formació dels CJC va ser una de les primeres tasques endegada pel PCC des dels primers pasos de la vida del partit. Va ser a l'hora un encert polític i un èxit de masses. Va ser un encert polític per que va mostrat que el projecte comunista no mirava només enrere sinó que mirava al futur. Donar continuïtat al comunisme i re-generar-lo passava, ahir com avui, per construir una organització juvenil  que no fora un calc del partit sinó que pensés i actués en clau  jove, que es proposés fer front als problemes de la joventut dels anys 80. Com ens va dir Antonio Gramsci: “Les idees no viuen sense organització”.

Els CJC van ser un èxit de masses pels objectius de masses que es varen proposar: la organització dels estudiants, començant per l'ensenyament mitjà; la creació d'organitzacions d'aturats joves; la lluita contra l' OTAN i per la pau, i la lluita de la dona jove. Però no és prou tenir objectius encertats. La clau de l'èxit de masses dels CJC va ser l'estil de treball militant, jove, obert, compromés i combatiu que li va imprimir el seu equip dirigent encapçalat per l'inoblidable Josep Miquel Céspedes.

Deixeu també que feliciti a l'equip que ha fet d'aquests número especial de Revolució una eina important per fer que la història de la formació dels CJC no es perdi en la fossa comú del temps i de l'oblit. Segurament, a aquesta tasca inicial hi seguiran altres treballs historiogràfics per a els quals sempre tindreu obertes les portes de l' Arxiu Josep Serradell i l'ajut del nostre equip. Aprofito per a esmentar la necessitat d' incrementar els ja molt importants fons documental sobre la joventut comunista de l'arxiu, amb les vostres donacions. La unitat d'arxiu és essencial per a preservar el tresor de la història del comunisme.

Rebeu una abraçada fraternal de 

Joan Tafalla






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada