dissabte, 6 de maig del 2023

Xerrada a Navàs sobre "Unitat Popular i presa del poder"


Ateneu La Feixa, Navàs, 5 de maig de 2023. 

Assistència nombrosa i jove. El companys d'Endavant em varen proposar aquest títol: "Unitat Popular i presa del poder". 

No podent abordar les dues qüestions i les seves evidents interrelacions, em vaig deturar en l'expressió "presa del poder". 

Vaig intentar problematitzar la qüestió del poder tractant d'evitar les versions reductives corrents a l'esquerra que pretén superar el capitalisme, tot aportant elements de la visió gramsciana al respecte. 

Vaig fer un exordi inicial comentant la dificultat de traduir els llenguatges entre les diverses tradicions i cultures de l'esquerra, tot mencionant el tema gramscià de la traductibilitat.

L'esquema, incloïa els següents punts:

1.- Preguntes maièutiques: qui fa les revolucions? Qui pren el poder? Els revolucionaris o les masses? El partit o els consells o els òrgans del poder popular?

2.- Gramsci i el Front Únic, la carta de Gramsci de 12 de setembre de 1923. Fracàs de la revolució a Occident. Guerra de moviments i guerra de posicions. 

3.- El nucli marxià de la teoria de la l'hegemonia: el proletariat ha d'esdevenir classe nacional. 

4.- L' hegemonia en Lenin i en Gramsci. Lenin com a el màxim teòric de l'hegemonia segons Gramsci. Gramsci com el millor traductor de la teoria leniniana de l'hegemonia a Occident. 

5.- Aportacions de Gramsci a la qüestió de la lluita per l'hegemonia: 

a- Cal conquerir l'hegemonia abans de la presa del poder; 

b.- L'hegemonia com a combinació de coerció i de consens. 

c.-L'hegemonia com a combinació de domini i direcció política ( una variant de l'anterior); 

d.- els marcs polítics de la lluita de classe ( nació sense estat com a "marc autònom" de la lluita de classe; l'estat com a marc obligat a no oblidar en la lluita de classe i tampoc en la lluita nacional-popular per l'autodeterminació). 

6.- Algunes notes sobre la formació històrica dels estats europeus durant el segle XIX, sobre les revolucions passives i sobre el fracès relatiu de l'estat borbònic per a establir un estat-nació. 

7.- Comentaris sobre "la qüestió meridional" i la carta al PCUS de 14 d'octubre de 1926 i l'aliança dels obrers i els camperols, així com el tema de l'hegemonia. També sobre l'aspecte territorial de la lluita de classe.

7.- Reflexió sobre els processos de constitució de classe i sobre els processos nacionals-populars com a processos històrics, amb les seves fases d' ascens i de refluxe. Menció al capítol 2 del Manifest Comunista, així com als Quaderns de Presó de Gramsci, números 25 i 27.

8.- Tancament: "Necessitem militants, no simples activistes". 

El video recull només la intervención inicial. Una part de les qüestions d'aquest esquema varen ser abordades en les respostes a les intervencions dels assistents. 

 

Xerrada a Navàs sobre "Unitat Popular i presa del poder" 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada