dijous, 27 de juliol del 2023

El sociòleg marxista rus Kagarlitsky sota investigació


Il manifesto, 26 de juliol de 2023 

RÚSSIA. L'acusació és la de sempre: suport al terrorisme. Dissident a l'època de l'URSS, crític del règim de Putin, ja havia estat inclòs a la llista d'"agents estrangers"

S'ha obert una causa penal contra el sociòleg marxista Boris Kagarlitsky, professor de l'Escola Superior de Ciències Econòmiques i Socials de Moscou. Sota l'acusació clàssica de "suport al terrorisme", l'FSB va fer ahir escorcolls als domicilis dels col·laboradors del professor, que gestiona el canal de mitjans Rabkor (Telegram i YouTube).

A la tarda, la filla de Kagarlitsky no sabia on l'interrogaven el seu pare. Ja l'any passat la justícia russa havia afegit el professor a la llista d'"agents estrangers".

BORIS KAGARLITSKY és probablement l'intel·lectual rus d'esquerres més influent i conegut del món. Ja dissident a l'època de l'URSS, va animar moviments socials a l'època de la Perestroika i després es va trobar de nou en l'oposició dels règims primer de Ieltsin i després de Putin.

De vegades, deixant la política activa per concentrar-se en la premsa (també va ser col·laborador d'il manifesto) i l'ensenyament, Kagarlitsky presenta un currículum d'activisme de quaranta anys per al moviment socialista internacional, especialment en els moviments antiglobalització de principis dels anys 2000. En l'esclat de la guerra, la Guerra Civil el 2014, inicialment va donar suport a l'establiment de les repúbliques populars separatistes del Donbass.

Paral·lelament, sempre ha denunciat la manipulació del destí dels insurgents per part del Kremlin, al seu parer preocupat per eliminar el potencial revolucionari que tenien aquestes formacions i, per tant, disposat a concloure acords secrets amb les capitals occidentals.

Kagarlitsky va resumir la tragèdia de la Rússia contemporània en termes que tant els nacional-patriotes com l'esquerra rival russa poden compartir parlant d'un país que no pot pretendre ser una alternativa «a l'Occident podrit quan la seva pròpia classe dirigent està podrida fins al nucli... és impensable esperar que Rússia pugui oferir alguna cosa nova al món si no canvia radicalment. I els nostres cercles dirigents tenen por d'aquests canvis mil vegades més que qualsevol amenaça d'Occident".

L'aparell repressiu del Kremlin, atacant l'intel·lectual, ha donat una altra prova de la seva miopia, per antagonitzar el front socialista internacional que condemna les polítiques ucraïneses que van contribuir a precipitar el conflicte. Internament, les repressions indiscriminades semblen donar forma a convergències entre diversos oponents. Alexej Navalnj va expressar ahir la seva solidaritat amb Igor Strelkov, detingut divendres passat, titllant-lo de pres polític.


Font: Il sociologo marxista russo Kagarlitsky sotto inchiesta


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada