dissabte, 5 d’agost del 2023

Tambors de guerra al Níger. Es prepara una intervenció militar?

Per  Sergio Cararo.

Roma, 4 d'agost de 2023

Font: Tamburi di guerra sul Niger. Si prepara un intervento militare?

Potser estem a la vora d'un conflicte regional important a l'Àfrica. Els caps d'estat major dels països membres de la Comunitat Econòmica dels Estats de l'Àfrica Occidental (Cedeao), reunits des del passat dimecres a Abuja, estan completant el pla d'intervenció militar al Níger en vista de l'expiració de l'ultimàtum imposat el diumenge 6 d'agost a les la junta militar que va arribar al poder.

Segons fonts militars citades per l'emissora "Rfi" i informades per l'agència Nova, malgrat les mediacions d'última hora de la delegació de Cedeao que va anar a Niamey, els Caps d'Estat Major van continuar treballant per definir els detalls de l'operació que posaria en marxa. un veritable conflicte regional a l'Àfrica.

Es preveu que l'acció mobilitzi milers de soldats subministrats per, entre d'altres, Senegal, Ghana, Benín i Nigèria. Però en almenys tres d'aquests països la decisió d'intervenir militarment contra Níger podria tenir serioses reaccions populars internes en contra. Sobretot al Senegal on creixen les protestes contra el cop d'estat del president profrancès contra el líder de l'oposició. A més, prop de cinc mil soldats francesos, alemanys, italians, americans i altres europeus ja són presents al territori del Níger.

La notícia de la intervenció militar contra el Níger està circulant després que els intents de mediació implementats fins ara a nivell regional semblen haver fracassat. Una delegació de Cedeao (Comunitat Econòmica dels Països de l'Àfrica Central) va ser enviada dimecres a Niamey pel president nigerià Tinubu, però va marxar unes hores després sense haver-se trobat amb el cap de la junta de Tchiani. Així ho ha informat un dels membres de la delegació, segons informa la premsa francesa. "Els enviats de Cedeao van marxar" a la nit entre dijous i divendres i no van veure ni el líder colpista Tchiani ni el president derrocat Mohamed Bazoum", va dir la font que va preferir mantenir-se en l'anonimat. La delegació estava encapçalada per l'expresident nigerià Abdulsalami Abubakar i, inicialment, se suposava que es reuniria amb els golpistas del Níger "per presentar les demandes dels líders del Cedeao", segons un comunicat de l'actual presidència que ostenta Abuja.

Cedeao (format pels restants països centreafricans encara prooccidentals) ja ha imposat fortes sancions a Niamey i ha emès un ultimàtum als golpistas fins diumenge per tornar al seu càrrec el president Mohamed Bazoum, deposat el 26 de juliol.

Dijous al vespre, els militars que van arribar al poder al Níger van anunciar que reaccionarian "immediatament" en cas d'"agressió o intent d'agressió militar" contra el seu país per part de la CEDAO.

Mali i Burkina Faso s'han alineat al costat de l'exèrcit que va arribar al poder al Níger, mentre que Algèria ja ha expressat una oposició molt forta a qualsevol intervenció militar contra Níger.

Mentrestant, la junta militar ha denunciat els diferents acords militars subscrits pels anteriors règims nigerians amb França. Aquests es refereixen, en particular, a l'"estacionament" del contingent militar francès i a l'"estatus" dels soldats presents al Níger. Davant l'actitud indiferent i la reacció de França davant la situació al Níger, el Consell Nacional de Protecció de la Pàtria (CNSP, la junta militar al poder) ha decidit denunciar els acords de cooperació en matèria de seguretat i defensa amb aquest Estat, ", va dir el coronel major Amadou Abdramane, membre de la junta.

L'exèrcit governant del Níger també va anunciar que posaria fi "funcions" dels ambaixadors del Níger a quatre països, inclosa França. "Les funcions dels ambaixadors extraordinaris i plenipotenciaris de la República del Níger a la República Francesa, de Nigèria, a la República del Togo i als Estats Units han cessat", diu el comunicat.

Actualment França ja té 1.500 soldats al Níger. Juntament amb ells hi ha uns 1400 soldats alemanys, un miler de soldats nord-americans, gairebé 350 soldats italians, així com altres petits contingents de països europeus. Centenars més de soldats francesos i nord-americans són presents al veí Txad.

Tal com s'ha informat en els darrers dies, Níger és una prova decisiva de què les potències europees no pretenen renunciar als recursos estratègics del país i estan pressionant per mantenir-ne el control.

És fàcil predir que en cas d'intervenció militar al Níger donaran suport a les tropes dels països pro-occidentals d'Àfrica.


Traducció: Joan Tafalla

Sabadell 5 d'agost de 2023

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada